Rusia sfidează tratatul de control al armelor. Șeful NATO, apel la Kremlin să lase oficialii să facă inspecții

de: Anca Lupescu
03 02. 2023

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Kremlinului să își îndeplinească obligațiile care îi revin în cadrul unui tratat de control al armelor cunoscut sub numele de New START și să permită oficialilor să efectueze inspecții pe teritoriul rusesc.

NATO cere Rusiei să permită inspecțiile pe teritoriul său, în cadrul START

Într-un comunicat de presă, aliații NATO au convenit că Noul Tratat START va contribui la stabilitatea internațională prin limitarea forțelor nucleare strategice ale Rusiei și SUA.

„Constatăm cu îngrijorare că Rusia nu a reușit să respecte obligațiile obligatorii din punct de vedere juridic, inclusiv în ceea ce privește inspecțiile și facem apel la Rusia să își îndeplinească obligațiile care îi revin în cadrul tratatului”, a declarat Stoltenberg într-un tweet.

În august, Rusia a declarat SUA că a suspendat „temporar” inspecțiile la fața locului ale armelor sale nucleare strategice.

La acea vreme, Ministerul rus de Externe a declarat că SUA căutau avantaje și au privat Rusia de dreptul de a efectua inspecții pe teritoriul american.

Acesta a declarat că sancțiunile americane impuse Rusiei din cauza Ucrainei au schimbat condițiile dintre cele două țări.

Tratatul a intrat în vigoare în 2011.

Este ultimul acord de reducere a armelor rămas între foștii rivali din timpul Războiului Rece. Acesta limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare cu rază lungă de acțiune pe care fiecare țară le poate desfășura.

SUA condamnă Rusia pentru atitudinea sa

Rusia încalcă un acord cheie de control al armelor nucleare cu Statele Unite și continuă să refuze să permită inspecții ale instalațiilor sale nucleare, a declarat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Rusia nu își respectă obligația, conform Tratatului New START, de a facilita activitățile de inspecție pe teritoriul său. Refuzul Rusiei de a facilita activitățile de inspecție împiedică Statele Unite să își exercite drepturi importante în cadrul tratatului și amenință viabilitatea controlului armelor nucleare dintre SUA și Rusia”, a afirmat purtătorul de cuvânt în declarație.

„De asemenea, Rusia nu a respectat obligația prevăzută în Noul Tratat START de a convoca o sesiune a Comisiei consultative bilaterale în conformitate cu calendarul impus de tratat”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În conformitate cu Noul tratat START, Washingtonul și Moscova au voie să efectueze inspecții ale siturilor de armament ale celeilalte părți, dar, din cauza pandemiei Covid-19, inspecțiile au fost oprite din 2020.

Tratatul impune limite asupra numărului de arme nucleare cu rază de acțiune intercontinentală desfășurate pe care le pot avea atât SUA, cât și Rusia. Acesta a fost prelungit ultima dată la începutul anului 2021 pentru cinci ani, ceea ce înseamnă că cele două părți vor trebui să înceapă în curând să negocieze un alt acord de control al armelor.

Departamentul de Stat spune că Rusia poate reveni la o conformitate deplină, dacă „permite activitățile de inspecție pe teritoriul său, așa cum a făcut-o ani de zile în cadrul Tratatului New START” și, de asemenea, programând o sesiune a comisiei.

Luni, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat că ultimul element rămas din tratatul bilateral de control al armelor nucleare cu Statele Unite ar putea expira în trei ani fără un înlocuitor.